U maakt gebruik van Internet Explorer 11. Deze browser wordt niet meer ondersteund.

Voor een optimale gebruikerservaring adviseren we u een andere browser te installeren. Z login ondersteunt de laatste versies van: Edge, Chrome, Firefox en Safari.

image

Update23 september 2021

Algemene bevoegdheid – denk er goed over na

eHerkenning is een succes en inmiddels worden er meer dan 1500 diensten in Nederland en buitenland (EU) via eHerkenning aangeboden. Voornamelijk door overheidsorganisaties, maar ook meer en meer B2B diensten.

Wanneer een organisatie besluit om gebruikers een “Algemene Bevoegdheid’ te geven, dan moet men zich er terdege van bewust zijn dat de gebruiker met eHerkenning niveau 3 met een ‘Algemene Bevoegdheid’ bij bijna al deze 1500 diensten namens de organisatie kan inloggen en dan diensten kan afnemen en verplichtingen kan aangaan. Belangrijk om te realiseren is dat gebruikers vaak ook (privacy) gevoelige informatie kunnen inzien, bijvoorbeeld als zij inloggen bij het UWV.

In het geval dat de gebruiker ook een wettelijke vertegenwoordiger is -wat in de meeste gevallen de situatie is- dan hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn. In het geval dat de gebruiker van de algemene bevoegdheid een werknemer of intermediair is, dan adviseren wij u goed na te denken of deze persoon wel een “Algemene Bevoegdheid” moet krijgen. 

Om het beheer van machtigingen makkelijker te maken bieden wij online een Beheermodule aan. Hierdoor wordt u niet te vaak met papieren overeenkomsten en mutatieformulieren en bijbehorende kosten geconfronteerd als u iets moet wijzigen of als binnen het stelsel iets wijzigt op het gebied van machtigingen.

Met de Beheermodule kan een beheerder van uw organisatie namens uw organisatie realtime machtigingen van gebruikers uitbreiden, wijzigen en zelfs intrekken. Daarnaast bieden wij als een van de weinige eHerkenning-leveranciers naast gewone machtigingen en de “Algemene Bevoegdheid”, de speciale “dienstverleners machtiging” aan. Met deze dienstverleners machtiging wordt iemand gemachtigd voor alle diensten die nu, en mogelijk in de toekomst, worden aangeboden door één specifieke dienstverlener. U machtigt dan bijvoorbeeld uw accountant voor alle diensten die de Belastingdienst aanbiedt, nu en in de toekomst. U hoeft dus nooit in actie te komen als de belastingdienst een extra dienst introduceert, want uw accountant is voor de diensten van de Belastingdienst volledig gemachtigd.