U maakt gebruik van Internet Explorer 11. Deze browser wordt niet meer ondersteund.

Voor een optimale gebruikerservaring adviseren we u een andere browser te installeren. Z login ondersteunt de laatste versies van: Edge, Chrome, Firefox en Safari.

image

Ketenmachtigingen voor intern gebruik

Kunnen organisaties ketenmachtigingen ook binnen hun concern of cluster van stichtingen gebruiken?
Het antwoord is simpel. Ja dit kan.

Er zijn echter wel wat punten ter overweging voordat u besluit ketenmachtigingen te gaan toepassen binnen uw concern of cluster van stichtingen.

Wat zijn de voordelen?
Het toepassen van ketenmachtigingen lijkt eenvoudiger en goedkoper dan de reguliere methode. Wel moet de organisatie die de ketenmachtiging verstrekt direct een ketenmachtiging geven met een algemene bevoegdheid (onbeperkt), anders is het niet goedkoper en makkelijker. Daar ligt dan ook de afweging voor uw organisatie; ‘willen we dit wel?’.

Een nadeel is dat de organisatie die ketenmachtigingen afgeeft op dit moment nog geregistreerd moet zijn bij de KvK met een 8 cijferig KvK-nummer (het nummer van de hoofdvestiging). Eenmanszaken en organisaties geregistreerd met een 12-cijferig KvK vestigingsnummer kunnen nog geen ketenmachtigingen afgeven.

Andere oplossing
De andere oplossing om organisaties binnen uw concern of cluster van stichtingen te machtigen is om te werken met een centrale Beheermodule. Werknemers krijgen vervolgens middelen en machtigingen om namens andere vestigingen in het concern in te loggen op diensten met eHerkenning. Voor welke vestigingen gebruikers machtigingen krijgen en wélke machtigingen ze krijgen, is per gebruiker in te stellen. Het voordeel is dat deze oplossing in alle gevallen werkt. Bovendien kan -indien gewenst- iedereen op alle locaties inzicht krijgen via de Beheermodule om te zien wie waarvoor gemachtigd is. Tevens kan de beheerder(s) zelf eenvoudig machtigingen wijzigen, toevoegen en intrekken.

Ons advies
Wij adviseren vooralsnog te gaan voor een Beheermodule waarin alle organisaties binnen een concern zijn toegevoegd. Ketenmachtigingen zijn in eerste instantie versneld ingevoerd om intermediairs te laten inloggen bij het UWV en de Belastingdienst. Wij voorspellen wel dat ketenmachtigingen meer en meer gebruikt gaan worden in de toekomst.