U maakt gebruik van Internet Explorer 11. Deze browser wordt niet meer ondersteund.

Voor een optimale gebruikerservaring adviseren we u een andere browser te installeren. Z login ondersteunt de laatste versies van: Edge, Chrome, Firefox en Safari.

image

eHerkenning klaarmaken voor Europees gebruik

Bent u in het bezit van een eHerkenningsmiddel op niveau 3 of hoger dan kunt u over de grens bij andere Europese overheidsorganisaties inloggen, mits deze zijn aangesloten. Wij kunnen u helpen bij het gereed maken van uw huidige eHerkenningsmiddel voor gebruik over de grens. Om uw eHerkenningsmiddel gereed te maken is het nodig om uw BSN aan Z login door te geven. Uw BSN wordt niet bewaard.* Hier kunt u de procedure voor de noodzakelijke aanpassingen aan uw Z login eHerkenningsmiddel starten.

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om met eHerkenning, als Europees erkend inlogmiddel, via eIDAS online uw zaken te regelen met overheidsorganisaties in de Europese Economische Ruimte (EER). Online zaken doen over de grens wordt hiermee net zo betrouwbaar en veilig als in eigen land. De oude manier van inloggen met eHerkenning in het buitenland zal daarom veranderen.
Als u al eHerkenning niveau 3 heeft, dan is het nog niet direct mogelijk dat u met dit middel kunt gaan inloggen buiten Nederland. Het eIDAS netwerk werkt met een uniek nummer waarvoor in Nederland het BSN* van de gebruiker van het eHerkenningsmiddel als basis wordt gebruikt.

Wat moet u doen?

 1. Zorg dat u in het bezit bent van een eH3 middel.
 2. Zorg dat de juiste machtiging is gekoppeld aan uw middel.
  – Als aan uw Z login middel de machtiging “algemene bevoegdheid” is gekoppeld, dan hoeft u geen extra machtiging te koppelen aan uw middel.
  – Uw beheerder van Z login eHerkenning kan eenvoudig extra machtigingen aan uw middel koppelen.
 3. Geef uw BSN eenmalig aan ons door*. Dit kunt u doen door dit mutatieformulier te downloaden, in te vullen en samen met een kopie van uw ID-bewijs naar ons terug te sturen. Let op: volg goed de instructies op het formulier. De kosten voor deze mutatie bedragen eenmalig € 10.
 4. Zorg dat het bedrijf waarvoor u wilt gaan inloggen zonder vestigingsnummer bij eHerkenning is geregistreerd.
  – Als het bedrijf bij Z login geregistreerd is zonder vestigingsnummer, dan hoeft u dit niet te wijzigen.
  – Als het bedrijf bij Z login geregistreerd is met vestigingsnummer, dan moet deze registratie worden omgezet naar een registratie zonder vestigingsnummer. Dit moet u doen door pagina 2 van het mutatieformulier door de wettelijk vertegenwoordiger(s) te laten invullen en ondertekenen en samen met pagina 1 én met een kopie ID-bewijs van de wettelijk vertegenwoordiger(s) naar ons terug te sturen. Let op: volg goed de instructies op het formulier.

* Toelichting BSN verwerking: Om uw eHerkenningsmiddel gereed te kunnen maken voor gebruik over de grens via eIDAS moet u uw BSN doorgeven. Het BSN wordt in het registratieproces eenmalig gebruikt om een versleuteld uniek nummer te genereren. Het BSN nummer wordt niet bewaard. Het gegenereerde unieke nummer is niet te herleiden naar uw BSN en wordt gebruikt als identificatienummer.

Veelgestelde vragen

Wat betekent over de grens inloggen?

 • U kunt met uw eHerkenningsmiddel met betrouwbaarheidsniveau EH3 of hoger inloggen bij andere aangesloten overheidsorganisaties in de Europese Economische Ruimte (EER). Zodat u over de grens uw zaken kunt regelen.

Welke landen horen bij de Europese Economische Ruimte (EER)?

 • Bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Kijk hier voor de complete lijst EER-landen

Wat zijn de voordelen van eIDAS en eHerkenning voor de gebruikers?

 • Nederlandse bedrijven kunnen met hun eHerkenningsmiddel, inloggen bij een online dienst van een ander Europees land. Online zaken doen over de grens wordt hiermee net zo betrouwbaar en veilig als in eigen land.

Ik heb een eHerkenningsmiddel betrouwbaarheidsniveau EH2 of EH2+, wat moet ik doen om over de grens te kunnen inloggen?

 • Dan moet u uw eHerkenningsmiddel upgraden naar minimaal betrouwbaarheidsniveau EH3 en uw middel gereed maken voor gebruik over de grens.
  Upgrade hier uw eHerkenning

Waarom moet ik mijn Burgerservicenummer (BSN) doorgeven als ik eHerkenning over de grens wil gebruiken?

 • Het BSN wordt in het registratieproces eenmalig gebruikt om een uniek nummer te genereren. Het BSN wordt niet door ons bewaard. Het unieke nummer is niet te herleiden naar uw BSN. Bij gebruik van uw eHerkenningsmiddel over de grens ontvangt de Europese dienstverlener dit unieke nummer. Het proces om uw BSN door te geven kan per eHerkenningsleverancier verschillen.