U maakt gebruik van Internet Explorer 11. Deze browser wordt niet meer ondersteund.

Voor een optimale gebruikerservaring adviseren we u een andere browser te installeren. Z login ondersteunt de laatste versies van: Edge, Chrome, Firefox en Safari.

image

Nieuws6 juni 2019

eHerkenning: straks onmisbaar, nu verkrijgbaar

Vanuit de overheid is een campagne gestart om het belang van eHerkenning onder de aandacht te brengen. De slogan die bij deze campagne hoort is: ‘straks onmisbaar, nu verkrijgbaar’. Hiermee wordt verwezen naar het feit dat eHerkenning nu al gebruikt kan worden als inlogmiddel en in de nabije toekomst zal het steeds vaker een verplichting worden.

In een podcast vertellen Rogier van Dokkum, opdrachtgever van eHerkenning bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Marije Jurriëns, adviseur eHerkenning waarom eHerkenning aanvragen verstandig is. Daarbij spreken ze onder andere over:

1) Inloggemak en veiligheid

Zolang de juiste machtigingen zijn uitgedeeld, kan bij elk benodigd loket met dezelfde combinatie van wachtwoord en gebruikersnaam worden ingelogd. Hoewel eHerkenning niet gratis is, is uit onderzoek gebleken dat 92% van de ondervraagden vertrouwen heeft in de extra veiligheid die eHerkenning biedt.

2) Betrouwbaarheidsniveaus

eHerkenning werkt met verschillende niveaus van beveiliging. Hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau, hoe beter de identiteit bij aanschaf moet worden gecontroleerd: de gegevens waar een inlog op dat niveau toegang toe geeft, zijn vaak vertrouwelijker. Hoewel de aanschafstappen van eHerkenning even doorlopen moeten worden, wordt voornamelijk het gemak van inloggen als een groot voordeel ervaren. Met één wachtwoord en gebruikersnaam kunt u namelijk nu al bij meer dan 400 (overheids)organisaties inloggen. Doordat steeds meer organisaties eHerkenning gaan verplichten is de slogan van de campagne ontstaan: straks onmisbaar, nu verkrijgbaar.

3) eHerkenning aanvragen

Omdat eHerkenning straks onmisbaar wordt, is het raadzaam om een aanvraag hiervoor op tijd in te dienen. Om een aanvraag soepel te laten verlopen, dient u de gevraagde gegevens nauwkeurig in te vullen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan persoonsgegevens, e-mailadres en telefoonnummer.

4) Straks onmisbaar, nu verkrijgbaar

Om optimaal voorbereid te zijn op de toekomst kunnen ondernemers het beste gaan voor eHerkenning op niveau 3: dit is bij steeds meer overheidsloketten het minimaal vereiste betrouwbaarheidsniveau. Sommige overheidsloketten die nu nog eHerkenning op niveau 2 of 2+ eisen, zullen overstappen op niveau 3. Daarom wordt het meestal aangeraden om meteen voor eHerkenning niveau 3 te kiezen.

eHerkenning aanvragen

Van Dokkum meldt “Er ligt nu een wet in de Kamer die eHerkenning de standaard oplossing voor ondernemers maakt. Dus wacht niet te lang. eHerkenning is nu al te gebruiken. Straks onmisbaar, nu verkrijgbaar.’’

Beluister de podcast hier.