U maakt gebruik van Internet Explorer 11. Deze browser wordt niet meer ondersteund.

Voor een optimale gebruikerservaring adviseren we u een andere browser te installeren. Z login ondersteunt de laatste versies van: Edge, Chrome, Firefox en Safari.

image

Nieuws8 april 2019

Bedrijven die vaak online transacties afhandelen, moeten daarvoor gebruik maken van digitale identificatie. In het geval van transacties met de overheid is dat eHerkenning; in andere gevallen is dat een digitale of elektronische handtekening.

Elektronische en gekwalificeerde elektronische handtekeningen

Een elektronische handtekening bestaat uit unieke gegevens die met een digitaal document worden meegestuurd. Een gekwalificeerde elektronische handtekening is veiliger, en altijd rechtsgeldig: deze maakt gebruik van een gekwalificeerd certificaat, dat wordt uitgegeven door een certificatiedienstverlener. Een gekwalificeerde elektronische handtekening is juridisch gelijk aan een gewone handtekening.

Elektronisch gekwalificeerde handtekening gebruiken

Voor het plaatsen van een elektronisch gekwalificeerde handtekening is specifieke software nodig, evenals voor het uitlezen van deze handtekening. Als er iets niet in orde is, zal de software hiervan melding maken. Het certificaat kan verlopen zijn, ongeldig zijn, of de uitgever kan niet meer vertrouwd zijn.

Aanbieders

Want om een elektronische handtekening aan te mogen bieden, moet een bedrijf op de vertrouwenslijst van het Agentschap Telecom staan. Sinds maart 2017 houdt dit orgaan toezicht op de partijen die deze certificaten aan bedrijven verkopen.

eHerkenning aanvragen