U maakt gebruik van Internet Explorer 11. Deze browser wordt niet meer ondersteund.

Voor een optimale gebruikerservaring adviseren we u een andere browser te installeren. Z login ondersteunt de laatste versies van: Edge, Chrome, Firefox en Safari.

image

Nieuws6 mei 2019

Sinds april 2019 kunnen EU-inwoners digitale zaken eenvoudiger én veiliger regelen bij de Sociale Verzekeringsbank: burgers uit Duitsland, België, Spanje, Kroatië en Estland hebben geen DigiD meer nodig om op Mijn SVB in te loggen. Tegenwoordig volstaat het inlogmiddel dat in hun eigen land wordt gebruikt, zolang het is goedgekeurd door de EU. Een Nederlands Burgerservicenummer (BSN) blijft wel benodigd.

Gebruiksgemak

Mensen die bijvoorbeeld AOW ontvangen en in Duitsland wonen, kunnen vanaf nu gebruik maken van de officiële Duitse variant van dit inlogmiddel: der neue Personalausweis. De SVB is de eerste overheidsorganisatie in Nederland die inloggen met een Europees erkend inlogmiddel mogelijk maakt. Daarvoor sluit de SVB zich aan op de zogenoemde eIDAS-structuur. En bovengenoemde landen zijn slechts het begin: de komende maanden zullen steeds meer landen aansluiten, evenals meer overheidsdiensten.

eIDAS-verordening

De Europese eIDAS-verordening ging in op 29 september 2018, en dicteert dat publieke organisaties en private organisaties met een publieke taak erkende inlogmiddelen accepteren binnen hun digitale dienstverlening. Dit geldt dus voor organisaties die gebruik maken van eHerkenning en DigiD. Op die manier wil de EU ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om binnen Europa online zaken te regelen.

DigiD aanvragen was een barrière

Mensen die in het buitenland wonen hebben maar wel over de Nederlandse nationaliteit beschikken, hebben vaak moeite om een DigiD aan te vragen. Dat kan alleen persoonlijk bij de ambassade, en die is vaak niet in de buurt. Door ook inlogmiddelen uit andere landen toe te staan, heft de SVB deze barrière op. Daarbij wordt de SVB ondersteund door Logius, de dienst digitale overheid en onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

eHerkenning aanvragen