U maakt gebruik van Internet Explorer 11. Deze browser wordt niet meer ondersteund.

Voor een optimale gebruikerservaring adviseren we u een andere browser te installeren. Z login ondersteunt de laatste versies van: Edge, Chrome, Firefox en Safari.

image

Nieuws10 december 2019

Nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken

Eenmanszaken hebben vanaf 1 januari 2020 twee verschillende identificatienummers. Het ‘oude’ nummer is een nummer gebaseerd op het BSN-nummer van de eigenaar van de eenmanszaak. Aangezien dit niet in lijn is met de bescherming van privacy en de strijd tegen identiteitsfraude, heeft de Belastingdienst nu een nieuw nummer uitgereikt. Dit nieuwe nummer heet het btw-identificatienummer (btw-id) en wordt gebruikt voor contact met klanten en leveranciers. Deze wijziging heeft geen gevolgen op het gebied van eHerkenning aanvragen.

Btw-identificatienummer

Dit nieuwe btw-id moet u vanaf 1 januari 2020 gebruiken op uw facturen en website. Het is bedoeld voor alle externe communicatie met klanten en leveranciers. Het kan ook gebruikt worden voor handelsverkeer binnen de EU en bij transacties op basis van EU-regelgeving. Het nummer bestaat uit 14 tekens: de landcode, negen cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van twee cijfers.

Omzetbelastingnummer

Het oude nummer dat gebaseerd is op het BSN-nummer van de eigenaar van de eenmanszaak heet vanaf nu het ‘omzetbelastingnummer’. Dit nummer blijft gebruikt worden in de communicatie met de Belastingdienst. Het mag wel worden weggehaald van de website, facturen en overige communicatie met klanten en leveranciers.

1 januari 2020

Er wordt verwacht dat eenmanszaken vanaf 1 januari 2020 alleen nog maar het nieuwe btw-id gebruiken in communicatie met klanten en leveranciers. Daarom moet er gedacht worden aan het volgende:

  • Het opnemen van het btw-id op facturen en briefpapier.
  • Het wijzigen van het omzetbelastingnummer op de website of webshop naar het nieuwe btw-id.
  • Informeren van intermediair over het nieuwe btw-id.

Nieuw btw-id en eHerkenning aanvragen

Dit nieuwe btw-id heeft geen gevolgen voor het aanvragen van eHerkenning voor eenmanszaken. Ook op het gebied van ketenmachtigingen voor eenmanszaken veranderd er niets met dit nieuwe btw-id. Wilt u meer weten over hoe u als eenmanszaak eHerkenning kunt aanvragen? Kijk dan op onze pagina over eenmanszaken.