U maakt gebruik van Internet Explorer 11. Deze browser wordt niet meer ondersteund.

Voor een optimale gebruikerservaring adviseren we u een andere browser te installeren. Z login ondersteunt de laatste versies van: Edge, Chrome, Firefox en Safari.

image

Nieuws1 april 2019

Wie digitaal zaken wil doen met de overheid, heeft een eHerkenningsmiddel nodig om zich te identificeren. Bij het aanvragen van een vergunning of subsidie kan dit dus ook het geval zijn: veel overheidsorganisaties gebruiken eHerkenning om hun diensten toegankelijk te maken.

Een eHerkenningsmiddel aanvragen

Er zijn in totaal zes verschillende leveranciers waarbij eHerkenning kan worden aangevraagd. Het is daarbij belangrijk om op een aantal zaken te letten:

  • Het betrouwbaarheidsniveau: niet alle gegevens worden even streng beveiligd. Hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau, hoe strenger de beveiliging. Bij de meeste overheidsportalen geldt in 2019 een minimaal vereist betrouwbaarheidsniveau van 3.
  • Machtigingen: hoewel met één middel op meerdere plekken kan worden ingelogd, is het wel nodig om voor een specifiek portaal gemachtigd te zijn. In die gevallen is een machtiging benodigd.
  • Prijzen: de zes leveranciers van eHerkenning mogen zelf de prijzen betalen. Deze lopen daardoor onderling uiteen, maar niet heel erg: de partijen concurreren met elkaar en blijven daardoor bij elkaar in de buurt. In de regel geldt dat voor middelen met een langere abonnementsduur minder hoeft te worden betaald.

eHerkenning aanvragen