U maakt gebruik van Internet Explorer 11. Deze browser wordt niet meer ondersteund.

Voor een optimale gebruikerservaring adviseren we u een andere browser te installeren. Z login ondersteunt de laatste versies van: Edge, Chrome, Firefox en Safari.

image

Nieuws28 maart 2019

In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is op te zoeken wie tekenbevoegd is: met andere worden, wie namens een bedrijf ergens voor mag tekenen. Daarbij kan uiteraard worden gedacht aan contracten, maar ook aan het wijzigen van het Handelsregister.

Tekenbevoegden per rechtsvorm

Aan tekenbevoegdheid zijn wel grenzen: iemand die volledig tekenbevoegd is, kan toch te maken krijgen met beperkingen, zoals bijvoorbeeld slechts tot een bepaald bedrag mogen tekenen. Bovendien verschilt per rechtsvorm wie tekenbevoegd is. Bij een eenmanszaak is dat bijvoorbeeld automatisch de eigenaar, maar bij een besloten of naamloze vennootschap is dat het hele bestuur. Hieronder alle mogelijkheden op een rij:

  • Eenmanszaak: de eigenaar
  • Vennootschap onder firma: vennoten (afhankelijk van hun bevoegdheid)
  • Commanditaire vennootschap: beherende vennoten (afhankelijk van hun bevoegdheid)
  • Besloten of naamloze vennootschap, stichting, vereniging, coöperatie: alle bestuursleden (zelfstandig of gezamenlijk)
  • Gevolmachtigden: personen met een volmacht (volledig of beperkt)

Derdenbescherming

In het uittreksel van een bedrijf uit het Handelsregister is te vinden wie bij een bedrijf tekenbevoegd is. Dit uittreksel is ook te gebruiken om na te gaan of de gegevens van een bedrijf wel kloppen. Zo niet, dan is een bedrijf daarop aan te spreken in het kader van derdenbescherming.