U maakt gebruik van Internet Explorer 11. Deze browser wordt niet meer ondersteund.

Voor een optimale gebruikerservaring adviseren we u een andere browser te installeren. Z login ondersteunt de laatste versies van: Edge, Chrome, Firefox en Safari.

image

Nieuws11 juni 2024

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Vanaf 1 juli 2024 moeten alle bedrijven met meer dan 100 werknemers in Nederland rapporteren over de mobiliteit van hun personeel. Wat houdt dat in en wat betekent dit voor uw bedrijf?

Wat houdt de WPM precies in?

Voor bedrijven met meer dan 100 werknemers op één KvK-nummer wordt het verplicht om gegevens over het zakelijk reizen en het woon-werkverkeer van hun medewerkers te verzamelen en te delen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het bedrijf rapporteert het aantal kilometers, het vervoermiddel en de brandstof, gesplitst naar zakelijk en woon-werkverkeer.

Bedrijven moeten data verzamelen over:

  • Zakelijke reizen: Alle verplaatsingen die werknemers maken voor hun werk, ongeacht de gebruikte vervoerswijze. Denk hierbij aan autokilometers, treinreizen, vliegreizen, maar ook aan het gebruik van ov-chipkaarten en de fiets.
  • Woon-werkverkeer: De dagelijkse reizen die werknemers maken tussen hun woonadres en hun werkplek. Ook hierbij is het van belang om te weten welke vervoerswijze er is gebruikt. Bedrijfsvoertuigen hoeven niet te worden meegerekend.

De verzamelde data moet vervolgens worden gerapporteerd via een online platform van de RVO. Dit moet uiterlijk 30 juni 2025 gebeuren, over het jaar 2024.

Waarom is de WPM ingevoerd?

De WPM is ingevoerd om een aantal belangrijke redenen:

  • CO2-uitstoot verminderen: De rapportageverplichting WPM is onderdeel van het Klimaatakkoord en heeft als doel om de CO2-uitstoot door mobiliteit te verminderen. 
  • Duurzame mobiliteit stimuleren: De WPM kan bedrijven aanmoedigen om hun medewerkers duurzamer te laten reizen. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in fietsen en ov-abonnementen, of door carpoolen te promoten.
  • Gegevens verzamelen: De WPM levert de overheid waardevolle gegevens over de mobiliteit van werknemers. Deze gegevens helpen de overheid om met een gerichte maatregel te komen, waarmee de uitstoot van zakelijk reizen en woon-werkverkeer gereduceerd kan worden. 

 

Hoe kunt u uw bedrijf voorbereiden op de WPM?

Bereidt u goed voor op de WPM die vanaf 1 juli verplicht wordt. Voor de rapportageverplichting WPM is minimaal veiligheidsniveau EH2+ nodig. 

Wel willen wij u op de hoogte stellen dat eHerkennings niveau 3 het meest gekozen niveau is, door zowel bedrijven als dienstverleners. EH3 is bijvoorbeeld nodig om in te loggen bij de Belastingdienst. eHerkenning niveau 3 wordt de nieuwe standaard, vraag het aan op: eHerkenning niveau 3 aanvragen.

Als voor uw bedrijf alleen de rapportageverplichting WPM ingestuurd moet worden, vraag dan binnen 5 minuten makkelijk eHerkenning niveau 2+ aan op: eHerkenning niveau 2+ aanvragen.

Meer informatie over de rapportageverplichting WPM is te vinden op: WPM informatiepagina van het RVO.